Golvolja

Golvolja

kr317.00

Artikelnr: N/A Kategori: Etiketter: , ,
  • Beskrivning
  • Ytterligare information
  • Innehåll
  • Arbetsbeskrivning

Beskrivning

Golvolja Ädel består av noga utvald höggradigt raffinerade fettsyror av linolja.
Golvoljan appliceras varm. Våra specialoljor tål höga temperaturer och arbetet kan utföras riskfritt mellan 120-130°C. Uppvärmning sker via fritös eller rostfri kastrull och separat termometer. Värmen förändrar oljans viskositet och medger djupare inträngning samtidigt som eventuell ytfukt förångas.

Golvoljan är fri från lösningsmedel vilket ger, utöver de direkta miljövinsterna, också en yta som inte reser sig och därför kräver efterslipning. Resningen som normalt sker vid behandling med lösningsmedelsbaserade produkter uppkommer när lösningsmedlet avgår i gasform från träets inre strukturer.

Golv som skall skall behandlas med olja måste noggrant rengöras och slipas före ytbehandlingen påbörjas. Slipa med minst ett 180-papper men helst med 240-papper. Undvik att slipa med grövre papper då det riskerar att bli ränder som oljan inte kan fylla på samma vis som en golvlack.

När du slipat färdigt golvet är det viktig att du kontrollerar att det inte förekommer sprickor och håligheter där golvoljan kan risker att tränga ned till trossbotten. I trossbotten finns vanligtvis fibrösa material som i kombination med en oxiderande olja kan självantänd.

Täta springor genom att blanda slipdamm från golvet med trälim och fyll igen springorna. Efterslipa tätningarna när de torkat och innan du påbörjar behandlingen med golvoljan.

Ytterligare information

Vikt kg
Storlek

1 L, 5 L

Innehåller: Höggradigt raffinerade fettsyror av linolja.
Torrhalt: 100%
Torktid: Genomhärdad efter 24 timmar vid 20°C. Snabbar vid god luftväxling.
Åtgång: 1 liter räcker 5-10 m2 beroende på träslag och ytans struktur.
Förpackningar: Finns i 1, 5, 10 och 20-liters förpackningar.

Pensla ut den varma oljan flödigt över golvet. Du kan använda en bred tapetborste för detta arbete. Där oljan sugs upp av träet påför du mer tills dess att strukturen är mättad. Tekniken är att hela tiden ta olja från områden som inte suger och föra den till områden som fortfarande tar emot olja.
Låt oljan torka i cirka 20 minuter innan du torkar av överflödig olja. Detta är mycket viktigt då överbliven olja annars skapar blanka fläckar som dessutom riskerar att bli klibbiga.
När hela golvet är behandlat kan du efterpolera med en skurmaskin där en fin polerduk applicerats. Det ger en mycket fin och beständig yta.
Golvet kan underhållas med endast kall golvolja som då bonas in i ytan. Mycket lite olja, 10-15 ml per kvadratmeter krävs för denna behandling. Intervall för underhåll brukar vara 2-3 år vid normalt slitage.

Observera: Använda trasor, svampar och dylikt blötläggs och förvaras i tätslutande påse. Oljan är oxiderande och kan därför i kombination med fibrösa material självantända.